Olasz, bolgár és görög tengerpart - nyaralási tippek válság idejére

2009-06-09

A turisztikai szakemberek szerint a gazdasági válság elsősorban a turizmust érinti, itt érzékelhető először a visszaesés. Egyrészt a magas forint árfolyam megdrágítja a külföldi utazásokat, másrészt a belföldi turizmust támogató üdülési csekkek megadóztatásával az itthon töltött pihenés is kérdésessé válik. Néhány tippet szeretnénk nyújtani azon olvasóinknak, akik úgy döntenek, hogy idén is külföldön szeretnék tölteni szabadságukat.

Olasz, bolgár és görög tengerpart - nyaralási tippek válság idejére

Bámulatos kultúra, napfény és homok egy helyen: Utazás Olaszországba

 

Az idei nyaralócélpontok közül minden bizonyára az olasz tengerpart lesz a legkedveltebb. Egyrészt nagyon jól megközelíthető autópályákon keresztül akár személygépkocsival is, így az útiköltség egy Velence környéki nyaralás esetében kevesebb lehet még a szomszédos horvát tengerpart megközelítésénél is. Ráadásul Olaszország azoknak sem elérhetetlen, akik a repülőt részesítik előnyben, mivel a Wizzair számos járatot üzemeltet Milánóba, Rómába, Velencébe és Nápolyba egyaránt. Ha valaki családdal együtt utazik, akkor inkább autóval érdemes nekivágni az olasz Riviérának, hiszen az autós költségek minden bizonnyal jóval kisebbek lesznek, mintha repülővel utaznának. Az egyedül vagy párban utazóknak azonban érdemes megnézni a fapados és akciós repülőjegy-ajánlatokat, hiszen két személyre adott esetben olcsóbb két repülőjegy, mint a benzin és az autópályadíjak együtt. Az autóval utazók a család heti élelmét is magukkal vihetik a minden konyhai felszereléssel ellátott apartmanokba, így nem kell élelmiszerre költeni, csak a belépőjegyekre és a helyi programokra kell pénzt szánni. A magyar turisták körében két partszakasz a legnépszerűbb: a Ligúriai-tengerpart, vagyis a Genovai-öbölben található Olasz Riviéra és a Velence környéki  olasz Adria, Jesolo és Rimini környéke . A Ligúriai-tengerpart központja Genova, melyet két híresen szép partszakasz ölel körbe. A Genovától a francia határig kígyózó nyugati partszakasz, a Riviera di Ponente, de hívják Riviera dei Fiorinak (virágos part) is, a kellemes klíma miatt meghonosított több ezer trópusi virágfajta miatt. Ezen a nyugati partszakaszon sorakoznak a népszerűbb üdülőhelyek, mint San Remo, Imperia, Savona. A Genovától keletre fekvő partszakasz Toszkánáig húzódik. A Riviera di Levante néven ismert keleti part hegyes-sziklás partvidék.  Ez a rész népszerűbb a magyar turisták körében, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy korántsem olyan szép, mint a Genovai-öböl partvidéke és Amalfi környéke, ugyanakkor jóval olcsóbb. Az olasz fürdőhelyeken rengeteg apartman várja az odautazókat, a széles kínálatban megtalálhatóak a költségkímélő megoldások is.

 

Az egykori szocialista állam ismét várja vendégeit: Bulgáriai nyaralás

 

A szocializmusban olyan népszerű Napos-part az elmúlt években ismét népszerű lett az utazók körében. A népszerűségének egyik oka minden bizonnyal az, hogy a bulgáriai utazások még repülővel is jóval 100 ezer forint alatt maradtak fejenként és a kinti életet is elég olcsón meg lehetett úszni. Bulgária Magyarországhoz képest körülbelül 10-20%-kal olcsóbb árszínvonallal rendelkezik. A népszerűséget felismerve a fapados járatok rendszeres összeköttetést biztosítanak Budapest Burgasz és Budapest Várna között, de nyáron számtalan charterjárat is indul. Az autós közlekedés nem ajánlott, hiszen Bulgáriáig egyáltalán nincs autópálya, ráadásul az ország belső részeiben a közbiztonság sem a legjobb, így az olcsónak induló utazás horribilis összegű rémálommá változhat! Késő májustól egészen október végéig közel egymillió turista tölti a bolgár Napos-parton a nyári szabadságát, és talán nem véletlen. A Sunnyside vagyis a napos oldal tulajdonképpen (bolgárul: Slancev Briag) Burgasztól mintegy negyven kilóméterre északra fekvő öböl, amit egy nyolc kilométeres, természetes aranysárga homokdűnékkel tarkított, szikrázó tengerpart szegélyez.

 

Görögországi álomhetek olcsón

 

Azoknak, akik az ár-érték arányt nézik elsősorban, kiváló választás lehet Görögország, amely szigeteivel és a Halkidiki-félszigettel várja a vendégeket. Görögországban rendkívül olcsóak az apartmanok, az előző szezonban akár 10 000 forint/hét díjért is lehetett szállást kapni a szárazföldi részeken. Az utazási irodák általában busszal szervezik útjaikat, amelyek így igen kedvező árfekvést képviselnek. Ráadásul Görögország sokkal olcsóbb, mint az olasz tengerpart, így az ottani tartózkodás idején sem emelkednek meg a költségek. Repülővel elsősorban a szigetekre érdemes ellátogatni. Korfura, Krétára és Rodoszra számos charter és menetrendszerinti fapados járat indul a nyári hónapokban. A legolcsóbban elérhető görög sziget Korfu, ahol számos gyönyörű strand várja az üdülőket.  Paleokastritsa a sziget legvonzóbb üdülőhelye a fővárostól 30 km-re. Görögország egyik legszebb része, mert sziklás öblében káprázatosan tiszta a tenger, a homokos partszakasz gondosan karbantartott, és széles kínálattal rendelkezik a vízi sportok szerelmeseinek. Főleg a búvárok által kedvelt partszakasz ez. Szépek a kikötők és igényesek a szálláshelyek is.  A három földnyelvből álló Halkidiki-félsziget első földnyelve nyugatról keletre a macedón királyról Kasszandroszról kapta a nevét, aki mellesleg Nagy Sándor törvényes fia volt. Szithoniát a középső félszigetet Poszeidon fiáról nevezték el.  Ide azoknak érdemes ellátogatni, akik szeretnék Athént is megnézni a nyári nyaralásuk alatt.


Bővebben

INGYENES 3-4. FŐNEK VISION OF THE SEAS 175000 Ft/fő


Aktuális utazási ajánlatok

BALI- Grand Mirage Resort*****

BALI- Grand Mirage Resort*****

Grand Mirage Bali Resort ****   Utazás:  egyénileg Repülési idô 17...

126.000 Ft/fő-től Bővebben

BALI - Nusa Dua Beach Hotel & Spa *****

BALI - Nusa Dua Beach Hotel & Spa *****

   Nusa Dua Beach Hotel & Spa*****     Azt mondják, a házasság az...

126.900 Ft/fő-től Bővebben

Ciprus

Ciprus

Ciprus, a szerelem szigete!     Kristálytiszta tenger, zavartalan...

49.000 Ft/fő-től Bővebben

Repülőjegy foglalás

Utasok száma:

Legfrissebb cikkek

Fedezze fel a világot Viano-val!

Fedezze fel a világot Viano-val!

 Szeretettel meghívjuk a tesztvezetésben részt vevő Mercedes-Benz márkakereskedéseinkbe, ahol lehetősége nyílik megismerkedni a csodálatos Viano modellünkkel. Lehetőséget... Tovább

Adóköteles üdülési csekk 2010-től

Adóköteles üdülési csekk 2010-től

Veszélybe kerülhetnek a plusz juttatások. Akár 38 százalék adót és 11 százalékos járulékot is kell majd fizetni az étkezési jegy és az üdülési csekk után. Ezt jelentette be a... Üdülési csekk 2010